Pikavipit ja vipit

Pikavipit ja vipit ovat usein vakuudettomia lainoja, joita kuluttajat hakevat akuuttiin rahavajeeseen. Nimensä mukaisesti pikavipit myönnetään usein erittäin nopeasti. Ne ovat helppo tapa saada käyttöön lisää rahaa nopeasti. Monet tykkäävät vipata.

Vakuutukseton pikavippi tarkoittaa lainaa, johon et tarvitse omaisuutta tai esimerkiksi toista henkilöä takaamaan luottoasi. Vakuudeton pikavippi ei kuitenkaan tarkoita lainaa, jossa sinun ei tarvitsisi todistaa tulotasoasi. Pikavippiyritykset hallitsevat riskiään ja haluavat aina tarkistaa tulosi ennen lainan myöntämistä. Useimmat vipit ovat kuitenkin vakuudettomia, joten riittävän tulotason omatessasi sinulle yleensä tarjotaan luottoa.

Vakuudellisia lainoja ovat esimerkiksi asuntolainat, joihin usein tarvitaan omaa pääomaa ennen lainan myöntämistä. Myös asuntoasi käytetään vakuutena. Jos et pysty maksamaan lainaa, pankki ottaa haltuun asuntosi ja näin takaa saavansa maksun, vaikka sinä et kuluista pystyisi huolehtimaan.

Usein riski ja lainan hinta kohtaavat. Mitä enemmän aiheutat riskiä luotonantajalle, sitä kovempaa korkoa sinulta peritään. Tämän vuoksi vakuudettomat pikavipit, vipit, lainat tai kuluttajaluotot ovat usein kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Asiakkaista, jotka eivät pysty hoitamaan maksujaan, syntyy luotonantajille kuluja, jotka luotonantajat joutuvat perimään muilta asiakkailta korkoina. Tämän vuoksi lyhytaikaisten lainojen hinnat ovat usein pitkäaikaisia lainoja kalliimpia.

Osalla pikavippiyrityksistä on vakuudettomien lainojen lisäksi tarjolla vakuudellisia lainoja. Tällaisissa lainoissa saatat saada neuvoteltua itsellesi paremmat ehdot, kun sinulla on jotain, millä takaat maksukykysi. Usein vakuudellisen lainan hakeminen kuitenkin kestää pidempään kuin vakuudettoman, koska pankki joutuu tarkistamaan vakuuksiesi arvon ja olemassaolon.

Pikavippien ja vippien takaisinmaksuajat ja maksuaika riippuu usein lainattavasta summasta. Mitä suuremman summan lainaat, usein sitä pidempi maksuaika on myös tarjolla. Ehtoja on monenlaisia ja suosittelemme vippien vertaamista ennen varsinaisen vipin ottamista. Hyviä lainavertailuja löytyy esimerkiksi Sikavipin ja Ykköslainan palveluista.

Jotkut lainantarjoajat myöntävät vippejä myös ilman korkoa tai palvelumaksuja. Usein tällaisia tarjouksia on tarjolla uusille asiakkaille. Jos et ole vielä minkään lainanantajan asiakas, suosittelemme kärkkymään tarjouksia. Lakiin on kuitenkin tullut muutos 1.9.2019, minkä jälkeen korottomien ”ilmaisten” sisäänheittoon käytettävien pikavippien määrä on vähentynyt.

Useimmin asiakkaat hakevat pieniä noin 100 € ja 200 € vippejä. Lisäksi suosittuja summia ovat muut satasen lainat, 300 €, 400 € ja 500 €. Myös 1000 € lainat ja 2000 € vipit ovat nostaneet suosiotaan.

Jos tarvitset rahaa enemmän ja pidemmälle aikajaksolle, sinulle saattaa pikavippiä paremmin sopia kulutusluotto. Kulutusluotot myönnetään usein suuremmille summille ja pidemmille laina-ajoille kuin pikavipit. Lisää kulutusluotoista löydät artikkelistamme Kuluttajaluotto.